Abstract | Esteri su uglavnom lako hlapljive tekućine vrlo intenzivna mirisa. Moguće ih je naći u prirodi, primjerice u sastavu cvijeća i voća. Masti i ulja su esteri viših masnih kiselina i alkohola glicerola. U sastav pčelinjeg voska često ulaze esteri masnih kiselina te esteri kolesterola i masnih kiselina. Esteri se u organskoj sintezi pripravljaju reakcijom Fischerove esterifikacije. To je reakcija nukleofilne supstitucije između alkohola i karboksilne kiseline u prisutnosti jake kiseline kao katalizatora. Ubrajaju se u srednje reaktivne derivate karboksilnih kiselina. Reaktivniji su od amida koji su najmanje reaktivni derivati, a manje su reaktivni od kiselinskih halogenida, najreaktivnijih derivata karboksilnih kiselina. Esteri i njihovi derivati smatraju se jednim od važnijih sastojaka kozmetičkih proizvoda. U ovom završnom radu bit će riječi o esterima i njihovim derivatima koji imaju primjenu u kozmetičkoj industriji i koji se koriste u pripravi kozmetičkih proizvoda. Kozmetički esteri, kao bitne sastavnice kozmetičkih proizvoda, imaju razne uloge. Oni djeluju kao surfaktanti u šamponima, sastavni su dio krema protiv starenja kože, mirisni esteri uvelike doprinose mirisima u parfemima te su zaslužni za okus kozmetičkih proizvoda. Esteri koji ulaze u sastav voskova komponente su hladnih kozmetičkih proizvoda. Kozmetičke je estere moguće dobiti mnogim načinima, a ponajviše se, za industrijske proizvodnje, koriste esterifikacijski načini potpomognuti katalizom od strane enzima. Način odabira sinteze kozmetičkih estera povezuje se s principima koje današnje društvo nameće. Tako se, kontinuirano radi na tome da načini industrijske proizvodnje estera budu suglasni s očuvanjem okoliša, te da takve sinteze budu u skladu s načelima „Zelene kemije“. Također, u središtu pozornosti je usklađivanje količine dobivenih esterskih produkata s novčanim utroškom, ponajviše se gleda kako bi se novčani utrošak smanjio, a prihodi povećali, bez narušavanja kvalitete samih krajnjih rezultata. Primjeri kozmetičkih estera, koji će u radu biti predstavljeni, svrstavaju se u šećerne estere te esterske derivate cimetne kiseline (npr. oktinoksat, korišten kao komponenta proizvoda za zaštitu od UV zračenja). |