Abstract | Neuredan način življenja posljednjih godina doveo je do velikog povećavanja raznih vrsta bolesti. Rak je, nažalost, jedna od učestalijih bolesti suvremenog doba. Unatoč sve većem broju oboljelih i velikoj stopi smrtnosti mnogi ljudi ne mijenjaju životni stil. Iako je nebrojeno puta istaknuto da je iznimno važna hrana koju jedemo, mnogi još uvijek ne obraćaju pažnju na upozorenja. Hrana, dakle, igra važnu ulogu u prevenciji, ali i liječenju različitih vrsta raka. Zdravlje i bolest ljudskog organizma prvenstveno ovise o biološko – fiziološko - kemijskim procesima koje su međusobno usko povezane a ovise o bioaktivnim sastavnicama koje dolaze iz hrane. Brojne vrste hrane mogu utjecati na različite sustave u ljudskom organizmu, a neki sastojci hrane su gotovo univerzalni, kao na primjer antioksidanti (C i vitamin E, selen, cink, te polifenoli, flavonoidi, karotenoidi). Posljednjih desetljeća sve veću pažnju okupljaju istraživanja fitokemikalija i njihovog utjecaja na zdravlje. Fitokemikalije su skupina biološki aktivnih nenutritivnih tvari iz bilja. Imaju funkcionalnu vrijednost za ljudski organizam, na način da djeluju kao zaštita od bolesti. Primjerice, mogu djelovati imunomodulatorno, antimutageno i antikarcinogeno na staničnoj razini a zapažen je i njihov pozitivan učinak u održavanju homeostaze endokrinog sustava. Najjednostavniji način da se osigura prisustvo korisnih spojeva po zdravlje je potreba da se unosi što više raznolikosti u prehrani, i svakodnevno osigurava 5 do 10 obroka voća i povrća. Na taj način se osigurava unos ostalih hranjivih tvari važnih za funkcioniranje organizma (vitamini, minerali, vlakna, esencijalne masnoće) i tada fitokemikalije mogu svoja korisna svojstva predati organizmu na najbolji način adekvatnim količinama, tj. mogu povoljno utjecati na zdravlje, na različite sisteme u organizmu. |
Abstract (english) | Messy way of life in recent years has led to a large increase of various types of illness. Cancer is, unfortunately, one of the frequent diseases of modern times. Despite the growing number of patients and the high death rate, many people do not change lifestyle. Although numerous times pointed out that it is extremely important to the food we eat, many still pay attention to the warnings. The food, therefore, plays an important role in the prevention as well as treatment of various cancers. Health and illness of a human organism is dependent on biological - physiology - chemical processes that are closely linked and dependent on bioactive components that come from food.Numerous kinds of food can affect various systems of the human organism, and some food Ingredients are almost universal, such as antioxidants (vitamin E and C, selenium, zinc, polyphenols, flavonoids, carotenoids). In recent decades, increasing attention gather research phytochemicals and their impact on health. Phytochemicals are a group of biologically active non-nutritive substances from plants. They have a functional value to the human body, so as to act as protection against disease. For example, can affect the immune system immunomodulatory, adaptogenic the endocrine system, antimutagenic and anticancerogenic at the cellular level. The simplest way to ensure the presence of beneficial compounds for health need to be entered as more variety in the diet, and daily provides 5 to 10 servings of fruits and vegetables. In this way ensures entry of other nutrients important for the functioning of the organism (vitamins, minerals, fiber, essential fats) and then phytochemicals can deliver their beneficial properties of the body in the best way adequate amounts, they can be beneficial to health, to the different systems in organism. |