Abstract | Flavonoide ubrajamo u skupinu polifenolnih spojeva biljnog porijekla. Ne mogu se sintetizirati u ljudskom organizmu te čine važan dio ljudske prehrane. Pripisuje im se širok spektar bioloških učinaka (antimikrobno, antimutageno, kardioprotektivno, antioksidacijsko), a brojnim istraživanjima znanstvenici nastoje još više produbiti dosadašnja saznanja o njihovim koncentracijama u namirnicama te samom metabolizmu nakon ingestije hranom. Istraživanja ukazuju na visok stupanj njihove metaboličke konverzije bilo u tkivima (jetra) bilo već u gastrointestinalnom sustavu djelovanjem crijevne mikroflore. Novije metode proučavaju brojne fizikalno-kemijske parametre bioraspoloživosti ove skupine spojeva (konstanta disocijacije, topljivost, lipofilnost, pH profil topljivosti i lipofilnosti, temperaturni profil lipofilnosti, polarna površina molekula, humana intestinalna apsorpcija, Caco–2 permeabilnost, aktivni transport pomoću P–glikoproteina, vezanje na proteine plazme, volumen distribucije, prolazak kroz krvno–moždanu barijeru) i ispituju se brojni kromatografski parametri koji se mogu povezati s njima. Najčešće primjenjivane metode su kromatografske metode i to tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) i tankoslojna kromatografija (TLC). Koriste se li se tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti obrnutih faza (RP-HPLC) i tankoslojna kromatografija obrnutih faza (RP-TLC) mogu se odrediti parametri koji opisuju lipofilnost, hidrofobnost i topljivost polifenola. U novije vrijeme sve se više primjenjuju vezani sustavi tekućinske ili plinske kromatografije sa spektrometrijom masa, tekućinske kromatografije s nuklearnom magnetskom rezonancijom, kapilarna elektroforeza te ciklička voltametrija koja omogućava brzu detekciju fenolnih antiokisidansa kako u hrani tako i u fiziološkim sustavima poput krvi ili urina. Interakcije flavonoida s fosfolipidima staničnih membrana u nekim su eksperimentima ispitane primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti i kromatografskih kolona s vezanim umjetnim membranama (IAM– HPLC). Rezultati upućuju na značajne razlike između pojedinih polifenola s obzirom na mogućnost njihova pasivnog transporta kroz sluznicu gastrointestinalnog trakta. Određene analize pokazale su da se flavonoidi i fenolne kiseline u velikoj mjeri vezuju na humani serumski albumin. Apsorpcija, distribucija, metabolizam i izlučivanje polifenola ipak još uvijek do sada nisu posve razjašnjeni. |
Abstract (english) | Flavonoids are a major group of phenolic compounds which are important in flavouring and colouring of many fruits and vegetables and derived products such as wine, tea preparations and chocolate. They are structurally diverse and among the most ubiquitous groups of dietary polyphenols. Dietary polyphenols are a main source of antioxidants for humans. Recently, flavonoids are given much attention due to their excellent antioxidative and antiradical activity. These polyphenols have a variety of biological activities, ranging from antiaging and anticancer to lowering of blood cholesterol levels and improving bone strength. Flavonoids also have other biochemical activities; some have been found to possess significant anti-cardiovascular disease activity, anti-inflammatory, antiviral, and anti-tumour activities. It is important to realize that the polyphenols that are the most common in the human diet are not necessarily the most active within the body, either because they have a lower intrinsic activity or because they are poorly absorbed from the intestine, highly metabolized (flavonoids undergo metabolic transformation such as methylation, sulfation and glucuronidation), or rapidly eliminated. In addition, the metabolites that are found in blood and target organs and that result from digestive or hepatic activity may differ from the native substances in terms of biological activity. Extensive knowledge of the bioavailability of polyphenols is thus essential if their health effects are to be understood. In order to reveal a relationship between parent compounds and their metabolites, the changes of structure and bioactivity of various flavonoids are reviewed in the vitro and vivo models. |