Abstract | Mango (Mangifera indica, L.) je vrlo popularno tropsko voće koje se može konzumirati svježe
ili kao suho voće. Bogat je esencijalnim nutrijentima poput vitamina, dijetalnih vlakana,
ugljikohidrata i minerala. Optimizirana je priprava uzoraka manga djelovanjem smjese dušične
kiseline i vodikovog peroksida u različitim volumnim omjerima u uređaju za mikrovalno
potpomognutu razgradnju. Određivanje makro- i mikroelemenata u uzorcima sušenog manga
provedena je spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS). Analizirani su
kemijski elementi koji su esencijalni za normalno funkcioniranje organizma, ali i oni
potencijalno toksični. Određen je sadržaj: elemenata: Li, Be, Na, Mg, Al, K, Ca, V, Cr, Mn, Fe,
Co, Ni, Cu, Zn, Ga, As, Se, Rb, Sr, Mo, Ag, Cd, Te, Ba, Tl, Pb, Bi i U. Određen je različit
sadržaj makro- i mikroelemenata u uzorcima manga, a osobito u mezokarpu i kori. |
Abstract (english) | Mango (Mangifera indica, L.) is a very popular tropical fruit that can be consumed fresh or
dried. It is rich in essential nutrients such as vitamins, dietary fibers, carbohydrates, and
minerals. Mango samples were decomposed using a device for microwave-assisted
decomposition, employing a mixture of nitric acid and hydrogen peroxide. After optimizing the
method for sample preparation using different mixtures of nitric acid and hydrogen peroxide,
multielement analysis was performed using inductively coupled plasma mass spectrometry
method (ICP-MS). A total of 28 elements were determined, including K, Ca, Mg, Na, Mn, Se,
Cr, Fe, Co, Mo, Cu, Zn, Ni, V, Rb, Sr, Ba, Bi, Ga, Te, Li, Be, Ag, Al, As, Cd, Pb, Tl, and U.
The content of macro- and microelements differs between the samples analysed and
especially between flesh and peel. |