Sažetak | Sezonske promjene okolišnih parametara značajno utječu na metaboličke aktivnosti i fiziologiju
školjkaša. Metaboličke aktivnosti posljedica su složenih interakcija između dostupnosti hrane, uvjeta
okoliša, rasta i razmnožavanja, te interspecijskih i intraspecijskih odnosa vrsta. Kako bi se utvrdio utjecaj
okolišnih parametara bez intraspecijskih odnosa, češljače su održavane u zatočeništvu. Ispitivana vrsta
ovog rada je češljača Aequipecten opercularis, komercijalno tražena jedinica koja se u prirodi lovi
vučenim ribolovnim alatima, poput dredža i mreža potegača. Za procjenu sezonskog utjecaja okolišnih
faktora na rast, fiziološko stanje i biokemijske parametre, češljače su uzorkovane s područja
Medulinskog zaljeva u sjevernom Jadranu, te se njihova kultura održavala kroz godinu dana u bazenima
s protočnom izmjenom morske vode. Uz svakodnevno održavanje i hranjenje, nad školjkašima su se
nadzirali parametri koji prate sezonske fluktuacije morske vode cjelogodišnjeg ciklusa. Dobiveni rezultati
ukazuju na fluktuaciju somatskih (mišićni, gonadosomatski i kondicijski) indeksa te pojedinih morfoloških
(ukupna masa, masa mokrog tkiva, visina, dužina i debljina ljuštura) i biokemijskih (sadržaj vode,
proteina, masti, šećera i pepela tkiva) parametara, kroz četiri godišnja doba u zatočeništvu. Uočen je
negativan utjecaj temperature, pH i količine otopljenog kisika morske vode na indeks kondicije češljača,
količinu proteina i ugljikohidrata, dok na količinu vode u tkivima utječu svi okolišni parametri morske
vode: pozitivan utjecaj temperature, pH i otopljenog kisika te negativan utjecaj vodljivosti i
oksidoredukcijskog potencijala. |
Sažetak (engleski) | Seasonal changes in environmental conditions have a substantial impact on shellfish metabolism and
physiology. Metabolic activities are the result of complex interactions between food availability,
environmental conditions, growth, and reproduction, as well as interspecies and intraspecies
relationships. In this study, scallops were collected and kept in captivity in order to study the impact of
environmental variables without addressing intraspecific relationships. The queen scallop Aequipecten
opercularis, a commercially sought-after shellfish harvested in nature with towed fishing gear such as
dreadlocks and trawls, was the subject of this study. Scallops were gathered from the Medulin Bay area
in the northern Adriatic and cultured for a year in pools with continuous seawater to analyze the seasonal
impact of environmental variables on growth, physiological state, and biochemical parameters. In
addition to daily maintenance and feeding, shellfish were monitored for parameters that correspond to
seasonal fluctuations of seawater in a year-round cycle. The acquired results show changes in somatic
(muscle, gonadosomic and condition) indices as well as in morphological (total body mass, wet tissue
mass, shell's height, length, and thickness) and biochemical parameters (the tissues' water, protein, fat,
sugar, and ash content) during four seasons in captivity. Temperature, pH, and the amount of dissolved
oxygen affected the scallops' condition index, protein, and carbohydrate content, while all environmental
parameters of seawater influence the quantity of water in their tissues: the positive influence of
temperature, pH, and dissolved oxygen, as well as the negative influence of conductivity and the
oxidoreduction potential. |